جوان اجرا

دست نوشت های غلامرضا پورشعبان

جوان اجرا

دست نوشت های غلامرضا پورشعبان

جوان اجرا

۴ مطلب در شهریور ۱۳۹۴ ثبت شده است

مرکز رشد در ایران ترجمه عبارت (incubator)  می باشد که به دستگاه جوجه‌کشی از تخم مرغ اتلاق میشود. این لغت همچنین به وسیله‌ای اطلاق می‌شود که با ایجاد گرما، زمینه را برای ادامه حیات نوزادان زودرس پس از تولد در بیمارستانها فراهم می‌کند. در ادبیات کارآفرینی و کسب و کار مراکز رشد، مراکزی هستند که برای پرورش یا ایجاد کسب و کارهای کوچک از ایده‌های خلاقانه و نوآورانه دارای توجیه اقتصادی ایجاد می‌شوند. مراکز رشد از کادر مدیریتی کوچکی تشکیل می‌شوند. این مراکز دارای مکان فیزیکی و تسهیلات مشترک هستند که این امکانات را در اختیار صاحبان ایده و کسب و کارهای نوپا قرار می‌دهند تا با کمترین هزینه و امکانات نسبت به توسعه کسب کار خود اقدام نمایند.

در واقع مرکز رشد یکی از ابزارهای رشد اقتصادی است که به منظور حمایت از کارآفرینان تحصیل کرده تاسیس می شود استفاده از مراکز رشد، موجب تبدیل خلاقیت ها و دستاوردهای علمی و تحقیقاتی به محصولات قابل ارائه به بازار و توسعه کارآفرینی محسوب می شود.

اهداف مراکز رشد:

از جمله اهداف تاسیس مراکز رشد می توان به ایجاد خودباوری و روحیه کارآفرینی در اقشار مستعد جامعه و آشنا نمودن کارآفرینان با قوانین حمایتی دولت از آنها، افزایش سطح درآمدها به کمک ایجاد تعادل میان اقتصاد بومی منطقه و فناوری روز و مکانی برای تبدیل ایده به فناوری و فناوری به ثروت، کمک به وارد شدن فناوری های روز که با شرایط اجتماعی - اقتصادی منطقه همخوانی داشته باشد، ایجاد شرکت های خصوصی دانش محور توسط دانش‌آموختگان دانشگاهی، تجاری سازی علوم و پژوهشهای دانشگاهی، تشویق به ایجاد شرکت های کوچک و متوسط (SME) در صنعت و دستگاه های اجرایی و همچنین کمک به رشد اقتصادی منطقه اشاره نمود.

خدمات ارائه شده توسط مراکز رشد به شرکتهای نوپا:

1.       خدمات عمومی و دفتری: تلفن، نمابر، اینترنت، اتاق مذاکره و کنفرانس، منشی و کارهای دفتری، رایانه، دبیرخانه، نظافت و...

2.       خدمات اداری و اجرایی: وام‌ها و تسهیلات دولتی، شبکه، کمک‌های مالیاتی، اجاره‌بها و...

3.       خدمات تجهیزاتی و تسهیلاتی: فضای اداری، پارکینگ، تجهیزات اداری و دفتری، منابع آزمایشگاهی، تجهیزات کارگاهی و...

4.       خدمات فنی و تخصصی:  ارائه مشاوره‌های مورد نیاز همچون مالی و بازاریابی، مشاوره حقوقی و مدیریتی، دوره‌های آموزشی، دسترسی به منابع مالی و...

5.       معرفی شرکتهای به منابع ارائه دهنده تسهیلات همچون بانکها، صندوقها، خیرین، سرمایه گذاران و...

تاسیس اولین مرکز رشد جهان به حدود 50 سال پیش در آمریکا بر می گردد و در ایران نیز مراکز رشد  در اوایل دهه هشتاد راه‌اندازی شدند و تاکنون بیش از 350 مرکز رشد در کشور ایجاد شده است.

مراکز رشد دارای زمینه‌های تخصصی متفاوتی می‌باشند که یا زمینه فعالیت آنها عمومی بوده و شرکتهای مختلف را با زمینه‌های کاری متفاوت جذب می کنند و یا بصورت تخصصی نسبت به پذیرش واحدهای فناور اقدام می کنند.

مراکز رشد تخصصی در مناطق و شهرهایی که دارای مزیت نسبی در یک موضوع می‌باشند می‌تواند موجبات توسعه آن مزیت را فراهم نموده و باعث اشتغال بیشتر، توسعه رونق اقتصادی منطقه،  کاهش مهاجرت، صادرات و حتی گردشگری را فراهم نماید.

در چند سال اخیر در کشور ما توسعه مراکز رشد در شهرستانها متناسب با آن مزیت و محصولات منطقه‌ای آغاز گردیده است که با توجه به شهرت شهرستان های لاهیجان و سیاهکل در زمینه چای، ابریشم، بادام زمینی، برنج و همچنین کلوچه می‌توان درخصوص راه‌اندازی یک مرکز رشد در این زمینه ها اقدام نمود تا ایده‌ها و فرآورده‌های جانبی و صنایع تبدیلی مرتبط با اینگونه محصولات رونق بیشتری یافته و زمینه‌های توسعه اقتصادی و شرکتهای خصوصی موفق با حمایت از نخبگان و دانش آموختگان شهرستان های لاهیجان و سیاهکل حاصل شود.

غلامرضا پورشعبان

کارشناس ارشد کشاورزی و مشاور اشتغال
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۲ شهریور ۹۴ ، ۲۳:۳۷
غلامرضا پورشعبان

ضرورت توسعه صنایع جانبی و وابسته بخش کشاورزی شرط مهم برای تحرک بخشیدن به اهداف توسعه‌ای در بخش کشاورزی کشور است. همچنین به علت شرایط تغییرپذیر بین‌المللی و اهمیت حضور در بازارهای بین‌المللی و منطقه‌ای و معرفی کشور بعنوان قدرت جدید اقتصادی در منطقه، تبیین جایگاه صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی اجتناب‌ناپذیر است.

ضایعات محصولات کشاورزی کشور حدود 25 درصد تخمین زده می‌شود که ارزش اقتصادی آن بالغ بر 5 میلیارد دلار است. این میزان ضایعات می‌تواند غذای 20 میلیون نفر را تأمین‌کند. به منظور پیشگیری از ایجاد ضایعات در روند تولید محصولات کشاورزی در مراحل برداشت، حمل و نقل، انبارداری و عرضه و ... شایسته است با برنامه‌ریزی مدون در راستای توسعه و حمایت از صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی از بروز زیان‌های بیشتر جلوگیری نمود و حداکثر ارزش افزوده را ایجاد کرد. بسیاری از کشورهای صنعتی علیرغم اینکه تولید بسیاری از محصولات کشاورزی را در داخل کشور ندارند اما با واردات مواد خام و اولیه نسبت به فرآوری و بسته‌بندی اقدام می‌کنند و از این رهگذر موجب رونق تولید ملی کشور خود می‌شوند.

اهمیت توسعه صنایع تکمیلی و تبدیلی بخش کشاورزی بر کسی پوشیده نیست اما چالش‌های پیش روی این صنعت کجاست؟! کارشناسان این حوزه کمبود نقدینگی، افزایش قیمت تمام شده محصولات فرآوری شده، عدم ثبات قیمتی در بازار، عدم دسترسی به مواد اولیه کشاورزی در زمان مناسب و ... از چالش های پیش رو می باشد.

دلیل عمده و اصلی مهاجرت روستائیان به شهرها عدم وجود شغل مناسب و درآمدزا در مناطق روستایی است. کشاورز در روستا با انجام فعالیت‌‌های کشاورزی و دامپروری سعی در کسب درآمد دارد اما در بسیاری از موارد و علی‌الخصوص کشاورزان خرده مالک و قشر آسیب‌پذیر صرفاً در فصل زراعی مشغول بکار بوده و مابقی ایام سال را بیکار و بدون درآمد می‌گذارند. بنابراین توسعه صنایع جانبی، تبدیلی و تکمیلی از راهکارهای توسعه اشتغال در روستا و جلوگیری از مهاجرت بی‌رویه به شهرها می باشد.

صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی حلقه اتصال سایر بخش‌های تولیدی کشور محسوب می شود که با اتصال این حلقه به چرخه تولید موجب هم‌افزایی بخش های صنعت و کشاورزی خواهد شد.

با وجود اینکه حدود نیمی از جمعیت شهرستانهای لاهیجان و سیاهکل روستایی می باشند، امید است با ایجاد صنایع تبدیلی معضل بیکاری را در فصلهای غیر فعال کشاورزان حل نمود و موجبات رونق اقتصادی این خانواده های زحمتکش را فراهم نمود.

غلامرضا پورشعبان

کارشناس ارشد کشاورزی و مشاور اشتغال

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۴ شهریور ۹۴ ، ۲۱:۵۷
غلامرضا پورشعبان



۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۴ شهریور ۹۴ ، ۲۱:۵۷
غلامرضا پورشعبان

کارآفرینی فناورانه عامل اشتغال و رونق اقتصادی

از آنجا که کارآفرینی یکی از مباحث مهم در توسعه پایدار کشورها است و اهمیت توجه به آن بر همگان روشن شده  است، می توان گفت کارآفرینی در زمینه فناوری از جمله مباحثی است که بدلیل نقش خاص و علمی تر آن و خلق ارزش فراوان اقتصادی، می‌تواند نقش ویژه ای در نظام اقتصاد جهانی ایفا نماید.

کارآفرینان با توانایی تشخیص نیاز و خلق فرصتهای جدید، منجر به ظهور فناوری‌های جدید و فرصت‌های کسب و کار مرتبط با آن می‌شوند. کارآفرینی مبتنی بر فناوری یکی از مباحث مهم در عصر حاضر است زیرا توجه به  فناوری موفق، رشد و توسعه اقتصادی کشورها و به تبعه آن اشتغال و افزایش رفاه اجتماعی برای مردم را به همراه دارد.

کارآفرینی فناورانه یک پیشرفت فناوری را با ایجاد کسب و کار مرتبط می‌کند از آنجا که این فرآیند مستلزم تبدیل فرصت‌ها به محصولات تجاری است، نهایتاً منجر به استقرار کسب و کار‌های جدید و غالبا دانش بنیان می‌ شود.

کارآفرینی فناوارنه یا فن آفرینی به عنوان یکی از عوامل اصلی ایجاد ثروت فردی و ملی در دهه های اخیر به میزان زیادی افزایش یافته است، فعالیتهای کارآفرینی فناورانه در سازمانها به خصوص به صورت نوآوری‌های فناورانه در اقتصادهای پیشرفته و همینطور در عملکرد و نوسازی اقتصادهای درحال توسعه نقش اساسی بازی می‌کند. مطابق با گزارش سازمان توسعه همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) امروزه کاملاً مشخص است که توسعه فناوری، نقش قابل توجهی در رشد و توسعه اقتصادی دارد و صنایع فناور محور نقش فزاینده و مهمی در تجارت بین الملل دارند. این در حالیست که ظهور کارآفرینی فناورانه باعث ظهور روزافزون شرکت های کوچک و متوسط شده است. به تعبیری دیگر می توان گفت علت اینکه برخی مناطق نسبت به مناطق دیگر پیشرفته ترند، در توسعه موفق کارآفرینی فناورانه نهفته است.

ضرورت توجه به کارآفرینی در بخش صنعت و کشاورزی صنعتی به جهت استفاده کامل از دانش علمی و فناوری موجود و پاسخ‌گویی به نیازهای بازار، موجب می شود از این طریق مناطق و شهرستانهای نیز به بهره‌وری و رقابت‌پذیری بیشتر در سطح کشور دست یابند و به تبعه آن ضمن توسعه اشتغال در میان جوانان و رونق اقتصادی منطقه موجبات کاهش مهاجرت به شهرهای بزرگ را می‌شود.

غلامرضا پورشعبان

کارشناس ارشد کشاورزی و مشاور اشتغال

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۴ شهریور ۹۴ ، ۲۱:۴۶
غلامرضا پورشعبان